specialisti za prezracevanje

LUNOS d.o.o.

+386 /01 620 43 00
 

LUNOS - PE Maribor,

+386/05 933 83 90
 

LUNOS d.o.o.

+386 /01 620 43 00
 

LUNOS - PE Maribor,

+386/05 933 83 90
 

Kje, zakaj, kako … nastane plesen?

Vzroki za nastanek plesni so različni, vsem pa je skupna prevelika zračna vlažnost v prostoru, ki pomembno vpliva naše zdravje in počutje v prostor. Optimalna zračna vlažnost je med 40 in 60 %, najoptimalnejše je, če znaša 50 %. Zračna vlažnost, višja od 80 %, pa povzroča plesen.

 

Od kod izvira vlaga, ki se naseljuje v vašem domu?

 

Prekomerno vlažnost v prostorih navadno povzroča skupek različnih dejavnikov, ki ob prepoznem ukrepanju vodijo k razvoju plesni. Pri preučevanju plesni hitro ugotovimo tudi, da njen nastanek ni omejen le na stare in razpadajoče stavbe, temveč gre za globalen problem, ki zadeva tudi vedno večje število novogradenj.

V prvi vrsti vlago v prostoru proizvajamo sami, in sicer kar z neizogibnimi vsakodnevnimi opravili, kot so kuhanje, pomivanje posode, pranje in sušenje perila, umivanje … Vlago produciramo tudi z dihanjem in znojenjem, proizvajajo pa jo tudi sobne rastline.

Preveliko vlažnost pa pogosto povzročajo nepravilnosti v sami konstrukciji zgradbe, ki so nastale v procesu gradnje – toplotni mostovi (hladna mesta na ovoju stavbe), poškodovani instalacija in fasada, zamakanje strehe in druge nepravilnosti. Problem z vlago imamo lahko tudi, če smo se v novogradnjo vselili, preden se je ta dodobra posušila.

 

Glavni vzrok za prekomerno nastajanje vlage pa je v nezadostnem in nepravilnem zračenju ter oknih, ki premočno tesnijo.

 

Kako nastane zidna plesen?

 

Težave z vlago so najočitnejše pozimi, ko vlažen zrak spodbuja nastanek plesni in v tako imenovanih vlažnih prostorih – kuhinja, kopalnica, pralnica in sušilnica. Kadar je relativna zračna vlažnost v prostoru trajno nad 55 %, začna vlaga polni celotno prostornino sten, ki zato postanejo idealen prostor za razvoj plesni.

Med vzroki za pojav zidne plesni ločimo dve vrsti vlage, kondenzno in kapilarno. Prva nastane zaradi nezadostne toplotne izolacije, druga pa se pojavi ob neustrezni ali manjkajoči hidroizolaciji.

 

Odstranjevanje plesni

 

Če se želimo uspešno posloviti od plesni, je poglavitno, da odkrijemo vzrok nastanka vlage. Samo fizično odstranjevanje plesni, brez odprave vzrokov za njen nastanek, nam dolgoročno ne bo pomagalo.

V kolikor je vzrok naših težav v gradbenih nepravilnostih, je njihova sanacija lahko precej tvegana. Vsi večji posegi v stavbo, ki bodo odpravili toplotne mostove, so precej velik udarec za našo denarnico, učinkovitost sanacij pa ni vedno zagotovljena.

 

Najboljši način odpravljanja težav z vlago, ki nam brez večjih posegov omogoča zdravo bivanje brez plesni, je vgradnja decentralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo. Njihova učinkovitost je 100 % zagotovljena, kar dokazuje dejstvo, da njihova pogostost v zahodni Evropi že presega 50 %, vgraditi pa jih je mogoče v katerikoli fazi gradnje. Med ponudniki decentralnih prezračevalnih sistemov je podjetje Lunos vodilno v Evropi, saj njihovi prezračevalni sistemi (z in brez rekuperacije) dosegajo najvišje standarde kakovosti. Lunos sistem deluje tako, da izsesa porabljen zrak in dovede novega. Pri tem je izmenjava zraka kontrolirana, zrak se zamenja po vsem prostoru in je prefiltriran. S konstantno zadostno ventilacijo in senzorjem vlage v ventilatorski enoti pa učinkovito odpravlja vlago v prostorih.

 

Rezultat Lunos prezračevanja je torej izboljšana mikroklima in zdravi prostori brez prekomerne vlage, slabih vonjav in plesni.

 

Preverite ponudbo prezračevalnih sistemov Lunos tukaj.


Vrhunski decentralni prezračevalni sistemi prihodnosti

Topli sončni žarki nas že prijetno grejejo in narava se je odela v osvežujoče zelene barve. Dnevi so vse toplejši in daljši, kar pa nam omogoča, da več časa preživimo na prostem. Toplo vreme prinaša s seboj tudi druge spremembe, če smo se pozimi skrivali za zaprtimi okni in vrati, zdaj z veseljem v ...
Preberi več

Alergije znova pred vrati

Topli sončni žarki nas že prijetno grejejo in narava se je odela v osvežujoče zelene barve. Dnevi so vse toplejši in daljši, kar pa nam omogoča, da več časa preživimo na prostem. Toplo vreme prinaša s seboj tudi druge spremembe, če smo se pozimi skrivali za zaprtimi okni in vrati, zdaj z veseljem v ...
Preberi več

Naj bo kopalnica raj za vas, ne za plesen

Za preprečevanje in saniranje vlage ter z njo povezanih težav je najpomembneje, da se ukrepanja lotimo pri koreninah. Površinsko odstranjevanje plesni sicer na videz deluje, vendar nas ne varuje pred škodljivimi posledicami sobivanja s plesnijo in ne predstavlja dolgoročne rešitve. Zdravo klimo si v...
Preberi več

Zakaj je prezračevanje nujno?

Danes vse več časa preživimo v zatesnjenih prostorih, v katerih je pretok zraka zaradi sodobnih gradbenih materialov in stavbnega pohištva skoraj neznaten. Prezračevanje je zelo pomembno še posebej v ogrevalnem obdobju, ko so okna zaprta. V poslovnih stavbah se prav zaradi premalo prezračevanih pros...
Preberi več

So alergije epidemija 21. stoletja?

S prebujanjem narave se žal začne tudi sezona alergij na cvetni prah. Občutljivost na cvetni prah je med ljudmi različna. Nekatere mučijo kihanje, voden izcedek, zamašen nos, draženje v grlu ter srbeče in pordele oči, včasih celo glavobol, kašljanje, težko dihanje, razdražljivost in nespečnost, pri ...
Preberi več